top of page
  • Forfatterens bildetolkehjornet

Nyhetsbrev från NTNU, v50 2023

Hej alla, här kommer årets sista nyhetsbrev,


Så här inför helgerna tänkte jag börja med ett tips om två tv-program på SVTPlay, i serien "Kvinnorna som förändrade historien". Där släpptes igår två program om kvinnan som brukar kallas Sveriges första teckenspråkstolk – Astrid Fredriksson. Programmen är på svenska/svenskt teckenspråk, med svensk text:


Både på svenskt och norskt teckenspråk finns det många "pratprogram" att se på nätet. 


På svenskt teckenspråk (och talad svenska, och med svensk text) finns programserien "Möte med (teckenspråk)":


På norskt teckenspråk (och talad norska, och med norsk text) finns (ett par år gamla) serien Snakkis:


Som jag tidigare skrivit om har den senaste kullen av European Master in Sign Language Interpreting (EUMASLI) nu presenterat sina masteruppsatser, och en del av dem hittar man på nätet. Den här, till exempel, som handlar om hur teckenspråkstolkar på olika sätt hanterar annan visuell information när de tolkar på distans:


Till hösten startar nästa grupp döva och hörande tolkstudenter i EUMASLI kull 5, antagningen sker i vår och mer information om det hittar du här:


Att vara enda teckenspråkiga elev i en skola, som integrerad, kan vara tufft – det kan ni läsa mer om i den här texten från norska Språkrådet:


För er som är intresserade av vad som händer på "dövblindområdet" är Eikholt en källa till mycket information. Tidigt i januari (den 10:e) har de ett gratis digitalt informationstillfälle, som du kan läsa mer om här:


Dessutom informerar de om hur tolkar kan bidra till att personer med dövblindhet kan delta i kultur- och idrottsarrangemang:


Att erbjuda tillgång till olika samhällstjänster m.m. via teckenspråktolk kan vara ett sätt att göra samhället mer tillgängligt – men, som Hilde Haualand och jag skrev om för några år sedan är det inte så säkert att det alltid är den bästa lösningen. Det här har Hilde Haualand och Maartje de Meulder tänkt vidare på, och det kan ni läsa om här:


Sist, ett tips om en disputation på Stockholms universitet den 12:e januari. Avhandlingen heterWriting in deaf and hard-of-hearing children. A bimodal bilingual perspective on their written products and writing process. Du hittar mer information, och en sammanfattning av avhandlingen på svenska, här:


Det var allt för den här gången, och för i år. Jag hoppas ni alla får några avkopplande dagar i samband med kommande helger.


Anna-Lena


13 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Nyhetsbrev från NTNU, v 21 2024

Hej alla som läser nyhetsbrevet! Sist skrev jag om Blodbanken i Oslo, som äntligen hade tagit sitt förnuft till fånga – trodde jag… Men, där var jag tyvärr alldeles för optimistisk. Som Norges døvefor

Nyhetsbrev fra NTNU, v 17

Hej alla nyhetsbrevsläsare! En av de viktiga konferenserna för teckenspråkstolkar är den årliga konferens som arrangeras av någon av medlemsorganisationerna i EFSLI (European Forum of Sign Language In

Nyhetsbrev från NTNU, v 14 2024

Hej alla som läser nyhetsbrevet! Här i Norge firade vi före påsk den nasjonale tegnspråkdagen, 25:e mars, bland annat med att NRK släppte en ny serie som heter "Dette er norsk tegnspråk." https://tv.n

ความคิดเห็น


bottom of page