top of page
  • Forfatterens bildetolkehjornet

Nyhetsbrev från NTNU, v 46 2023

Hej alla nyhetsbrevets läsare!


Idag vill jag börja med att gratulera min kollega Lindsay Ferrara, som befordrats till professor! Med det har vi två professorer på vår sektion på NTNU, och ännu en professor i teckenspråk i Norge.


Och, apropå att bli befordrad till professor har en döv kollega i Skottland också blivit befordrad:


I övrigt fortsätter protesterna mot teckenspråkstolkars dåliga arbetsvillkor här i Norge, och då särskilt frilanstolkarna. Det publiceras artiklar, och görs TV-inslag både om faktiska och möjliga konsekvenser av att tolkar överväger att söka sig bort från yrket:


En holländsk kollega, Maya de Wit, har nyligen disputerat på en avhandling om tolkning till/frånInternational Sign (IS). Hon har lagt upp länk till både disputation och avhandling på sin hemsida:


Jag har tidigare skrivit om en digital vidareutbildningsmöjlighet på masternivå vid Queen Margaret University i Skottland; MSc Advancing Practice in Signed/Spoken Language Interpreting. Om någon är nyfiken på den så har de "digitalt öppet hus" torsdag den 16:e november:


Just teckenspråkstolkkurserna diskuteras på eftermiddagen:


I övrigt svarar de ansvariga för kurserna gärna på e-post.

Sist idag, lite historia. Ni som inte var med då har kanske ändå hört talas om "Deaf President Now"-rörelsen, men vet kanske inte riktigt vad det handlade om eller vad rörelsen fick för konsekvenser över världen. En intressant föreläsning om det av den döve historikern Octavian Robinson finns på YouTube – den är på ASL, tolkad till talad engelska och med engelsk text:

 

Det var allt för idag!

Vänliga hälsningar,

Anna-Lena


2 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Nyhetsbrev från NTNU, v 21 2024

Hej alla som läser nyhetsbrevet! Sist skrev jag om Blodbanken i Oslo, som äntligen hade tagit sitt förnuft till fånga – trodde jag… Men, där var jag tyvärr alldeles för optimistisk. Som Norges døvefor

Nyhetsbrev fra NTNU, v 17

Hej alla nyhetsbrevsläsare! En av de viktiga konferenserna för teckenspråkstolkar är den årliga konferens som arrangeras av någon av medlemsorganisationerna i EFSLI (European Forum of Sign Language In

Nyhetsbrev från NTNU, v 14 2024

Hej alla som läser nyhetsbrevet! Här i Norge firade vi före påsk den nasjonale tegnspråkdagen, 25:e mars, bland annat med att NRK släppte en ny serie som heter "Dette er norsk tegnspråk." https://tv.n

Comments


bottom of page