top of page
  • Forfatterens bildetolkehjornet

Nyhetsbrev från NTNU, v 42 2023

Hej alla som läser nyhetsbrevet!


Igår genomfördes en stor demonstration i Oslo, med temat "100% tolkedekning nå!". Demonstrationen arrangerades av Norges Døveforbund och Tolkene i Akademikerforbundet. Bland de orsaker till tolkbristen som togs upp var det faktum att frilansande teckenspråkstolkar får mycket lägre arvode än tolkar mellan talade språk. Mer om demonstrationen kan du läsa i ett pressmeddelande: 


Døves Media har redan publicerat ett avsnitt av Tegnkast där de rapporterar från demonstrationen. (Svenska läsare får göra sitt bästa att förstå, det är inte textat.)


I Sverige ska ett nytt forskningsprojekt undersöka hur man bäst främjar döva barns läs- och skrivinlärning. Ett amerikanskt undervisningsmaterial har översatts och anpassats till svenska förhållanden, och ska nu testas och utvärderas:


Jag har skrivit om forskningsprojektet Mobile Deaf förut. Nu har de publicerat en intressant dokumentärfilm om döva som flyttat till London från olika länder i världen. Filmen är på BSL, men också textad på engelska:


Eikholt nasjonalt ressurssenter for døvblinde har publicerat en rapport som heter Medvirkning i egen rehabiliteringsprosess – En kvalitativ intervjustudie med personer med kombinert synsog hørselsnedsettelse. Den kan laddas ned här: 


Irland, som har en befolkning ungefär lika stor som den i Norge, har problem med brist på teckenspråkstolkar – särskilt efter att Irish Sign Language Act 2017 (den nya lagstiftning som kräver att myndigheter använder auktoriserade teckenspråkstolkar) trätt i kraft. Information om yrket har nu publicerats på YouTube: 


Bakom informationsfilmen står Council of Irish Sign Language Interpreters, CISLI, som är en intresseorganisation för teckenspråkstolkar:


Här i Trondheim har vi ett museum som heter Norsk døvemuseumI Sverige är det många som kämpat länge för att få till något motsvarande, och nu har Sveriges Dövas Riksförbund äntligen fått pengar till ett projekt som heter Dövas Kulturarvscentrum:


Större länder har mer resurser, och på Museum of Londons hemsidor kan man hitta mycket spännande om döva:


Det var allt för den här gången!

Vänliga hälsningar,

Anna-Lena


2 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Nyhetsbrev från NTNU, v 21 2024

Hej alla som läser nyhetsbrevet! Sist skrev jag om Blodbanken i Oslo, som äntligen hade tagit sitt förnuft till fånga – trodde jag… Men, där var jag tyvärr alldeles för optimistisk. Som Norges døvefor

Nyhetsbrev fra NTNU, v 17

Hej alla nyhetsbrevsläsare! En av de viktiga konferenserna för teckenspråkstolkar är den årliga konferens som arrangeras av någon av medlemsorganisationerna i EFSLI (European Forum of Sign Language In

Nyhetsbrev från NTNU, v 14 2024

Hej alla som läser nyhetsbrevet! Här i Norge firade vi före påsk den nasjonale tegnspråkdagen, 25:e mars, bland annat med att NRK släppte en ny serie som heter "Dette er norsk tegnspråk." https://tv.n

Comments


bottom of page